HTML

Pécsi Vízmű Botrány

 A pécsi vízműves botrány hátteréről.

Ha írnál, vagy tudsz valamit:

pecsivizmu_botrany@index.hu 

Utolsó kommentek

  • NRG44: Annyira jellemző a zsindexre, hogy kamublogokat irat, itt éppen egy, Párizsból is kiebrudalt sumák... (2009.10.25. 01:26) Munkahelyi terror
  • Catella: A munkáltató személyében bekövetkező jogutódlás címkék Munkajog Először is fontos tisztában le... (2009.10.12. 21:19) Perelhetne a szakszervezet
  • Catella: Egy helyi ismerettel bíró ember meg tudná mondani, hogy a "volt" vízmű telepen van bármilyen tevék... (2009.10.11. 17:13) Munkahelyi terror
  • Catella: Hírszerző: Az engedélyt kiadó Dél-Dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelő... (2009.10.10. 23:01) Üzemeltetési engedély? Az meg micsoda?
  • Catella: Fogyasztókkal hogyan kötnek szerződést, ha nincs is engedélyük szolgáltatásra? A bírságokat ki fog... (2009.10.09. 01:04) Üzemeltetési engedély? Az meg micsoda?
  • Utolsó 20

Kövess minket!

Archívum

A pécsi vízműves botrány hátteréről.

2009.10.12. 21:02 vizműbotrány

Perelhetne a szakszervezet

Címkék: szakszervezet szabálysértés dolgozók pécsi vízmű tettye forrásház zrt.

Még ha el is fogadjuk az a nyilvánvaló hülyeséget, hogy a Pécsi Vízmű Zrt. alkalmazottjait jogutódként veszi át Tettye Forrásház Zrt., a szakszervezetnek akkor is tisztában kellene lennie a jogaival. Tudniillik, ha a mai napon tájékoztatta is mindkét fél a dolgozókat, akkor is még 15 napig a jogelőd, azaz a Pécsi Vízmű Zrt. a munkáltató, és a törvény szerint a Pécsi Vízmű vezetőinek kellene engedelmeskedni. Tudom, tudom a pénz nagy úr!

Miért is állítom a fentieket?

Jogutódlás esetén a jogelőd és jogutód munkáltató, legkésőbb a jogutódlást megelőzően tizenöt nappal köteles tájékoztatni a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezetet, szakszervezet hiányában az üzemi tanácsot, üzemi tanács hiányában a nem szervezett munkavállalók képviselőiből létrehozott bizottságot a jogutódlás időpontjáról vagy tervezett időpontjáról, okáról, a munkavállalókat érintő jogi, gazdasági és szociális következményeiről, továbbá a megállapodás érdekében köteles konzultációt kezdeményezni a munkavállalókat érintő tervbe vett egyéb intézkedésekről. A konzultációnak ki kell terjednie az intézkedések elveire, a hátrányos következmények elkerülésének módjára, illetve eszközére, továbbá e következmények enyhítését célzó eszközökre.

A jogelőd és a jogutód munkáltató akkor is köteles a tájékoztatási és konzultációs kötelezettségét teljesíteni, ha a jogutódlást megalapozó döntést a jogelőd munkáltatót ellenőrző szervezet vagy személy hozta meg. A jogelőd és a jogutód munkáltató nem hivatkozhat arra, hogy a konzultációs és tájékoztatási kötelezettséget azért nem teljesítette, mert az ellenőrző szervezet vagy személy a jogutódlásról szóló döntéséről a tájékoztatást elmulasztotta. A jogutódlásra vonatkozó rendelkezésekből eredő tájékoztatási kötelezettségek a jogutód nélkül megszűnő munkáltató esetén a munkáltató felszámolóját, illetve végelszámolóját terhelik.

Ha a munkáltató eljárása során megsérti az üzemi tanács vagy a szakszervezet jogait, az üzemi tanács, illetve a szakszervezet ennek megállapítása iránt bírósághoz fordulhat. Ha a munkáltató személyében bekövetkező jogutódlás során az üzemi tanács vagy üzemi megbízott megbízatása megszűnik, az egyesülést, összevonást, illetve szétválást követően létrejött munkáltatónál az üzemi tanács megválasztásáig, de legfeljebb a megszűnéstől számított hat hónapig az üzemi tanács jogosítványait ideiglenes üzemi tanács vagy ideiglenes üzemi megbízott gyakorolja.

 

Forrás: http://www.hrportal.hu/article_print.phtml?id=41896

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsivizmu.blog.hu/api/trackback/id/tr151446037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Catella 2009.10.12. 21:19:48

A munkáltató személyében bekövetkező jogutódlás

címkék Munkajog

Először is fontos tisztában lenni azzal, hogy a Munka tv. viszonylatában mikor beszélhetünk jogutódlásról. Annak minősül:

- egyrészt a jogszabályon alapuló jogutódlás,
- másrészt a munkáltató anyagi, illetve nem anyagi erőforrásai elkülönített, szervezett csoportjának (pl. gazdasági egység, üzem, telephely, munkahely, illetve ezek része) a további működtetés, illetve az újbóli beindítás céljából történő átadása és átvétele, így különösen adásvétel, csere, bérlet, haszonbérlet, illetve gazdasági társaságba való belépés vagyonbevitel révén.

Lényeges további kritérium, hogy az átadás átvétel az Munka tv. hatálya alá tartozó szervezet vagy személy között valósuljon meg, és ez megállapodásban kerüljön rögzítésre.

info.szuperallas.hu/a-munkaltato-szemelyeben-bekovetkezo-jogutodlas.html

Akkor ma hogy lehet itt jogutódlásról beszélni?
süti beállítások módosítása